Als ons gezin
op hoogtijdagen bij elkaar komt, wordt er meestal ook met elkaar gegeten. Iedereen
neemt iets mee: Pien zoekt het meestal in de richting van kleine wrap-hapjes
die ze vooraf gezellig met de kinderen klaarmaakt. Mientje is meer van de
pastasalades. Lientje laat Chiel het werk doen, maar die is dan ook kok en kan heerlijk
koken. Bij de anderen is het een verrassing wat ze meenemen. Voordat ze komen,
rol ik het tafelzeil uit en als iedereen is gearriveerd staat de hele tafel vol
met lekkers. Ik zorg voor twee salades, die heel eenvoudig klaar te maken zijn.
Ik heb ze bedacht, toen ik een keer onverwacht iets te eten moest maken. En ze
waren onverwacht lekker.
De
zalmsalade is samengesteld volgens het principe dat je in een gerecht hooguit
vijf ingrediënten moet gebruiken om de smaken maximaal tot hun recht te laten
komen. Zorg dat je een blikje zalm op voorraad hebt. De rest van de ingrediënten
liggen meestal wel in je keukenkastje. Ikzelf hecht eraan dat de blikjes zalm het
keurmerk hebben van duurzaam gevangen vis.
Zalmsalade.
Nodig:
-1 blikje zalm
-1 ui
-4 eieren
-2 flinke eetlepels yoghurt
-2 flinke eetlepels mayonaise
-1 theelepel paprikapoeder
-1 theelepel kerriepoeder
Kook de eieren net niet hard, laat ze
afkoelen, pelze en snijd ze in stukjes.
Laat de zalm uitlekken in een zeef,
verbrokkel de vis en haal de harde stukjes er uit.
Pel de uit en snipper ‘m in kleine stukjes.
Meng alles goed door elkaar in een kom.
Meng yoghurt, mayonaise, paprika- en
kerriepoeder goed door elkaar in een kommetje en voeg ze bij de overige ingrediënten.
Goed mengen en een tijdje wegzetten in de
koelkast.
In de volgende
salade zitten iets meer ingrediënten en ook heb je die niet altijd in huis.
Maar hij is net zo eenvoudig klaar te maken.
Bonte
salade.
Nodig:
-1 bakje hamreepjes
-4 net niet hard gekookte eieren.
-1/3 pot zoetzure augurk
-1/3 pot zilvervlies uitjes
-1 klein blikje maiskorrels
-2 flinke eetlepels yoghurt
-2 flinke eetlepels mayonaise
-1 theelepel kerriepoeder
-1 theelepel paprikapoeder
Laat de mais uitlekken.
Snijd eieren, augurk en uitjes fijn.
Doe ze in een kom en meng goed door elkaar
met ham en mais met eventueel de aardappels.
Roer yoghurt, mayonaise, kerrie- en
paprikapoeder goed door elkaar en doe dit bij de rest. Zet de salade even weg
in de koelkast.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten