dinsdag 30 september 2014

Hachee op maandag.

Mientje komt met Meg en Lin eten. Haar keuken is eruit gesloopt en om zelf niet al teveel gesloopt te raken, wil ze af en toe graag ergens anders aanschuiven.  Ik had voor het weekend al eten voor vandaag ingekocht, maar niet genoeg voor minstens twee keer zoveel. Dus ik ga opnieuw naar de winkel en zie wel wat er inspiratie biedt. Dat is niet moeilijk. Het draadjesvlees is in de aanbieding, een kilo uien erbij en ziedaar; we eten hachee vandaag. Mientje lust het graag en ook de Meg en Lin zeggen er geen nee tegen. Ikzelf vind het wel aardig, maar één bordje ervan is meer dan genoeg.

De belangrijkste reden om op maandag hachee te eten is manlief. Hij geeft al jarenlang de ganse maandag les aan een stelletje pubers die alles liever doen dan naar schoolgaan. Na zo'n dag is hij niet te genieten. Als er bij ons een huwelijkscrisis uitbreekt, dan zal dat op maandag gebeuren. 
Ik gok erop, dat zijn humeur met sprongen verbetert als er een bord dampende hachee voor zijn neus staat. En warempel, vandaag lukt dat, waarschijnlijk ook door de aanwezigheid van dochter en kleindochters.



De pan is weer snel leeg. Manlief is dol op hachee, zijn hele leven al. Ooit heeft het hem flinke gezondheidsproblemen opgeleverd toen hij er veel te veel van had gegeten. Zijn blinde darm moest acuut verwijderd worden. 
Bij mij thuis aten we het nooit. Mijn moeder hield niet van uien. Dus mijn eerste kennismaking met hachee vond plaats bij hem thuis. Ik keek met verbazing naar al die mensen die de pan in no time leeg kregen. Ik vond het helemaal niet lekker met al die vetranden eraan.

Toen we getrouwd waren, moest ik er ook aan geloven. Anders bleef manlief maar klagen dat ik niet goed voor hem zorgde. Maar wat een ellende was het om een kilo uien met een niet al te scherp mes in kleine stukjes te snijden. En daarna stond ik, tranen met tuiten huilend, in het vlees te hakken om het in kleine stukjes te krijgen. Al snel ontdekte ik dat hachee met balletjes gehakt voor mij veel beter te verhapstukken was. En zo hebben we het tientallen jaren gegeten. 
Nu de kinderen de deur uit zijn en de moderne messen veel scherper zijn, waag ik me aan het draadjesvlees, maar het moet mager zijn en de vetranden moeten eraf.


Hachee.

Nodig:
- 50 gram margarine
- ½ justablet
- 2 kleine bouillonblokjes
- 800 gram uien
- 50 gram bloem
- 10 kruidnagels
- 2 laurierblaadjes
- 8 ons sudderlappen (rundvlees)
- ½ deciliter azijn

Bereiding:
Snijdt de uien fijn.
Los de halve jus-tablet en de bouillonblokjes op in 1 liter kokend water.
Verhit de margarine in een braadpan met stevige bodem en bak hierin de gesneden ui lichtbruin.
Voeg de bloem goed roerend toe en bak de ui verder bruin. Blijven roeren.
Voeg water met bouillon en jus toe evenals kruidnagels en laurierblad.
Laat het geheel met deksel op de pan 10 minuten zachtjes pruttelen.
Snijdt de runderlappen fijn en voeg ze met de azijn toe aan de jus.
Laat de hachee minimaal 3 uur sudderen op een heel laag pitje. Af en toe roeren.
Lekker met veel aardappels.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten