woensdag 4 december 2013

JUSTDIGGIT

JUST DIGGIT betekent zoiets als ‘ga gewoon graven’. Een half jaar geleden had ik deze term nog nooit gehoord. Inmiddels las ik er een artikeltje over en kwamen er tv-spotjes langs. In deze spotjes zie je bekende mensen met een schep staan. ‘Just diggit’ is het motto. Tijd om eens uit te zoeken wat deze term inhoudt.
De klimaatveranderingen zijn ons inmiddels bekend. De aarde warmt op. Er valt minder regen in grotere hoeveelheden, waardoor er meer en ernstiger overstromingen komen. De vruchtbare grond spoelt weg. De gevolgen zijn waterschaarste, mislukte oogsten, honger, armoede, migratie.
De Sahel is hier een duidelijk voorbeeld van. De Sahel is het woestijngebied van Afrika dat door de klimaatveranderingen steeds verder naar het zuiden uitbreidt. In deze gebieden trokken altijd nomadenvolken rond van de ene voedselrijke plek naar de andere. Door de steeds ernstiger wordende  verdroging is er voor het vee niet voldoende voedsel te vinden. Het vee gaat dood. De mensen zijn daardoor gedwongen hun nomadenbestaan op te geven en moeten een andere manier vinden om in het levensonderhoud te voorzien. Dat betekent vaak bittere armoede.


De organisatie waar ik vrijwilligerswerk doe heeft een project gesteund, dat nomadenkinderen de gelegenheid biedt om onderwijs te volgen.
In het verleden hebben we ook een organisatie in Senegal geholpen die een oplossing had bedacht tegen de oprukkende Sahel. Je laat mensen een bomenplantage aanleggen en biedt hen tussen de bomen gelegenheid groente te verbouwen voor eigen levensonderhoud. De bomen worden na een aantal jaren uitgeplant om verdere verwoestijning tegen te gaan. Met deze projecten probeert men de gevolgen van de klimaatveranderingen te bestrijden . Maar is het ook mogelijk om iets te doen aan de oorzaak van de problemen?

Nu is daar ineens JUST DIGGIT. Zou het zo eenvoudig zijn?
Just Diggit stelt, dat 38% van de aarde inmiddels woestijn is geworden door ontbossing, verkeerde landbouwgebruiken en overbegrazing.  De bovenlaag van de bodem wordt hierdoor hard en ondoordringbaar, waardoor er geen regenwater meer in de grond kan dringen. Het stroomt terug naar zee waarna het verloren is voor mens, dier en natuur.

Het plan van aanpak van JUST DIGGIT.
De man achter JUST DIGGIT, de Nederlandse klimaatingenieur Peter Westerveld, ontdekte dat in verdroogde gebieden wel regen valt. Zijn plan is om zoveel mogelijk van dit regenwater op te vangen en ondergronds te brengen. Dit kun je doen door langs hoogtelijnen (dus op dezelfde hoogte) in het landschap greppels te graven van een meter diep om de ondoordringbare bovenlaag open te maken. Al het wegstromende regenwater wordt opgevangen in deze greppels en kan nu door de bodem worden opgezogen en vastgehouden. De grond raakt verzadigd van water. Na de eerste regenval komen de nog aanwezige zaden in de bodem tot leven. De natuurlijke vegetatie keert verrassend snel terug. Deze vergroening zorgt voor verkoeling en dat trekt weer regelmatiger regen aan.

En werkt dit ook?
Op dit moment wordt het eerste project uitgevoerd in de Hydrologische Corridor in Kenia. Dit is een gebied, half zo groot als Nederland, dat zich uitstrekt van de oostkust tot voorbij de Kilimanjaro. Hier wonen veel Masai-stammen, nomaden. Droogte, waterschaarste en erosie ontwrichten hun leven. Hun veestapels zijn sterk uitgedund en door uitgedroogde waterbronnen moeten zij vaak tientallen kilometers ver lopen. Het gebrek aan water leidt bovendien tot spanningen tussen de verschillende stammen. De bekendste Nationale Parken van Kenia liggen in deze corridor. Hier leeft veel groot wild, maar door de jarenlange droogte zijn ze in hun voortbestaan bedreigd.
In dit gebied zijn 12 strategische locaties uitgezocht om het plan uit te voeren.
Het begin is bemoedigend, zo blijkt uit een verslag uit het veld:
   … Tijdens de laatste regenperiode van maart-mei is veel regen gevallen in Meshanani waar in 2012
   is gegraven. Al het regenwater in dit gebied van 7.000.000 m2 is opgevangen en via de greppels
   ondergronds gebracht. Het gebied is verrassend snel weer in het groen geschoten en kan dat nu het
  hele jaar blijven. De lokale Masai bevolking en hun vee hoeven niet meer kilometers ver te lopen
  voor water en voedsel …

Persoonlijk vind ik dit een prachtige onderneming, want stel je eens voor, dat de oplossing inderdaad zo eenvoudig is ...  De klimaatveranderingen en daaruit voortkomende natuurrampen zouden een halt kunnen worden toegeroepen. En wat zou het veel betekenen voor al die mensen die tot armoede zijn vervallen door verdroging van hun leefomgeving.

Ook nieuwsgierig geworden? Kijk voor informatie, foto’s en filmpjes op www.justdiggit.org

(artikel geschreven voor KOOK in-Zicht, winter 2013)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten