dinsdag 5 november 2013

Over scones met clotted cream en bramenjam.

Vorig weekend groeiden er nog heerlijk rijpe bramen langs een stil paadje in het recreatiegebied, waar we een rondje wandelden. ‘Gelukkig heb je geen zakje bij je’, mompelde manlief tussen zijn tanden. En hij stapte stevig door. Ik keek nog een keertje spijtig achterom.
Op maandagochtend roept alles naar me om naar buiten te gaan. Het is alweer van dat heerlijke najaarsweer. Ik doe eerst een en ander in huis, maar als het tijd voor een bakkie wordt, stap ik op de fiets richting recreatiegebied, met een zakje natuurlijk.


De bramen hangen er nog. Ik stap tussen de bramenstruiken en ga aan de slag. Je hoort wat ganzen gakkend overvliegen, er piept een enkel vogeltje, maar verder is het stil, doodstil. Wat een heerlijkheid.
Een uurtje later ben ik weer thuis met anderhalf pond bramen. Ik was het vuil van de bramen en even later staan ze lekker te pruttelen op het vuur met suiker en een beetje kaneel. Tussen de middag staan er twee potten jam af te koelen op het aanrecht.

Bramenjam.
Was het vuil van de bramen en weeg ze.
Voeg er de helft van het gewicht aan suiker toe en een theelepeltje kaneel.
Breng deze massa in een pannetje aan de kook en laat het 15 minuten doorkoken.
Maak ondertussen de benodigde jampotjes schoon.
Spoel potjes en deksels om met kokend water.
Giet de jam erin tot de rand en sluit de potjes goed af.

De jam gebruik ik voor scones met clotted cream. Als je aan de overkant van de Noordzee bent en het is slecht weer, dan is er bijna niets lekkerder te bedenken dan warme scones eten in de pub. Je weet niet was je proeft.
In Nederland is clotted cream niet te koop, maar op internet is een recept te vinden dat er heel erg op lijkt.

Clotted Cream.
Hiervoor heb je een bakje mascarpone (250 gr.) nodig en een potje (demi)crème fraîche (125 gr.) Klop dit met een garde lobbig.

Op woensdag is er een vergadering bij mij aan huis met drie aardige kerels. Drie kwartier voordat ze komen, is de oven aangegaan en heb ik deeg gemaakt voor scones. Ze zijn mooi op tijd klaar. Scones serveer je per drie stuks op een bordje met een mesje erbij. De cream en de jam staan in kommetjes apart op tafel. We hebben  heerlijk gesmuld van de warme scones met toebehoren.



Het leuke is, dat twee van de drie mannen appels uit eigen tuin hebben meegenomen om te verdelen. Daarom zijn ze ook zo leuk natuurlijk. De tafel ligt na afloop vol met allerlei soorten appels. Rijk gevoel.

Scones.
Nodig voor 12 scones:
250 gram zelfrijzend bakmeel
Snufje zout
30 gram koude boter in hel kleine klontjes gesneden
1 ei
2-4 eetlepels suiker
Krap 1 dl. zure zuivel (karnemelk, yoghurt, kwark of zure room)

Verwarm de over goed voor op 200oC
Meng de droge delen met de boter en wrijf het mengsel fijn tussen je vingers
Voeg het ei en de zure zuivel toe en kneed het tot een soepele deegbal.
Rol de bal uit op een met bloem bestoven werkvlak tot een lap van 2 cm. dik.
Steek er rondjes van ongeveer 5 cm. uit.
Kneed de rest samen en rol en steek weer uit tot alle deeg op is.
Bestrijk de rondjes desgewenst met geklopt ei voor een mooie glans en bestrooi ze eventueel met grove suiker.
Bak ze 20-30 minuten in het midden van de oven tot ze licht goudbruin gekleurd zijn.


(geschreven op 30 september 2013) 


2 opmerkingen:

  1. Tip ! Het is moeilijk maar Clotted Cream is wel in Nederland te koop in Bunschoten
    Gemaakt van eigen boerenmelk onder de naam Scoontjesroom zonder enige toevoegingen van Nederlandse melk zie www.dekastanjeboom.nl

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als ik in de buurt ben, ga ik het eens proberen.

      Verwijderen