Vorig weekend groeiden er nog heerlijk rijpe bramen langs
een stil paadje in het recreatiegebied, waar we een rondje wandelden. ‘Gelukkig
heb je geen zakje bij je’, mompelde manlief tussen zijn tanden. En hij stapte
stevig door. Ik keek nog een keertje spijtig achterom.
Op maandagochtend roept alles naar me om naar buiten te gaan.
Het is alweer van dat heerlijke najaarsweer. Ik doe eerst een en ander in huis,
maar als het tijd voor een bakkie wordt, stap ik op de fiets richting
recreatiegebied, met een zakje natuurlijk.
De bramen hangen
er nog. Ik stap tussen de bramenstruiken en ga aan de slag. Je hoort wat ganzen
gakkend overvliegen, er piept een enkel vogeltje, maar verder is het stil,
doodstil. Wat een heerlijkheid.
Een uurtje later ben ik weer thuis met anderhalf pond
bramen. Ik was het vuil van de bramen en even later staan ze lekker te
pruttelen op het vuur met suiker en een beetje kaneel. Tussen de middag staan
er twee potten jam af te koelen op het aanrecht.
Bramenjam.
Was het vuil van de bramen en weeg ze.
Voeg er de helft van het gewicht aan suiker toe en een
theelepeltje kaneel.
Breng deze massa in een pannetje aan de kook en laat het 15
minuten doorkoken.
Maak ondertussen de benodigde jampotjes schoon.
Spoel potjes en deksels om met kokend water.
Giet de jam erin tot de rand en sluit de potjes goed af.
De jam gebruik ik voor scones met clotted cream. Als je aan
de overkant van de Noordzee bent en het is slecht weer, dan is er bijna niets
lekkerder te bedenken dan warme scones eten in de pub. Je weet niet was je
proeft.
In Nederland is clotted cream niet te koop, maar op internet
is een recept te vinden dat er heel erg op lijkt.
Clotted Cream.
Hiervoor heb je een bakje mascarpone (250 gr.) nodig en een
potje (demi)crème fraîche (125 gr.) Klop dit met een garde lobbig.
Op woensdag is er een vergadering bij mij aan huis met drie
aardige kerels. Drie kwartier voordat ze komen, is de oven aangegaan en heb ik
deeg gemaakt voor scones. Ze zijn mooi op tijd klaar. Scones serveer je per drie
stuks op een bordje met een mesje erbij. De cream en de jam staan in kommetjes
apart op tafel. We hebben heerlijk gesmuld
van de warme scones met toebehoren.
Het leuke is, dat twee van de drie mannen appels uit eigen
tuin hebben meegenomen om te verdelen. Daarom zijn ze ook zo leuk natuurlijk.
De tafel ligt na afloop vol met allerlei soorten appels. Rijk gevoel.
Scones.
Nodig voor 12
scones:
250 gram
zelfrijzend bakmeel
Snufje zout
30 gram koude
boter in hel kleine klontjes gesneden
1 ei
2-4 eetlepels suiker
Krap 1 dl. zure
zuivel (karnemelk, yoghurt, kwark of zure room)
Verwarm de over
goed voor op 200oC
Meng de droge
delen met de boter en wrijf het mengsel fijn tussen je vingers
Voeg het ei en
de zure zuivel toe en kneed het tot een soepele deegbal.
Rol de bal uit
op een met bloem bestoven werkvlak tot een lap van 2 cm. dik.
Steek er
rondjes van ongeveer 5 cm. uit.
Kneed de rest
samen en rol en steek weer uit tot alle deeg op is.
Bestrijk de
rondjes desgewenst met geklopt ei voor een mooie glans en bestrooi ze eventueel
met grove suiker.
Bak ze 20-30
minuten in het midden van de oven tot ze licht goudbruin gekleurd zijn.
Tip ! Het is moeilijk maar Clotted Cream is wel in Nederland te koop in Bunschoten
BeantwoordenVerwijderenGemaakt van eigen boerenmelk onder de naam Scoontjesroom zonder enige toevoegingen van Nederlandse melk zie www.dekastanjeboom.nl
Als ik in de buurt ben, ga ik het eens proberen.
Verwijderen