donderdag 3 juli 2014

Haagse Bolus

Het wordt weer eens tijd voor een recept van mijn opa. Hij maakte ze wel eens voor de verjaardag van één van ons. En dat gebeurde dan weer in de keuken waar deuren en ramen potdicht zaten en de damp op de ramen stond. Grappig dat zulke dingen zo in je geheugen blijven hangen. Het roept mooie gevoelens op als warmte en veiligheid.
Zo’n bolus was heerlijk. Ze kregen bij ons geen kans om koud te worden, want dan was er al geen een meer over. Eenmaal het huis uit, probeerde ik ze zelf te bakken. Ze smaakten heerlijk, maar ik was zo dom om er veel te maken met het idee er langer van te genieten. Maar dat werkt bij deze bolussen niet. Als ze wat ouder worden, worden ze taai en kleverig.
Verse gist is niet meer zo gemakkelijk te krijgen, maar we hebben in de stad een molen waar nog meel wordt gemalen en waar je gewoon verse gist kunt kopen.
Je kunt zien dat het een bakkersrecept is, want de benodigde hoeveelheden zijn groot. Maar dat is natuurlijk eenvoudig in kleinere hoeveelheden om te zetten.





HAAGSE BOLUS.

Nodig voor 30 stuks:
- 1 kg. bloem
- 7 ½ deciliter lauwe melk
- 40 gram verse gist
- 20 gram zout
- 50 gram boter
- suiker en kaneel

- Maak een gistdeeg van bloem, melk, gist, zout en boter. Zout en gist mogen niet met elkaar in aanraking komen. Dus verbrokkel eerst de gist door de bloem en de melk. Doe daarna zout en boter erbij. Laat het deeg goed rijzen op een tochtvrije, warme plek.
- Verwarm de oven voor op 225 oC.
- Verdeel het deeg in 30 langwerpige stukjes.
- Strooi suiker en kanaal op het werkvlak en rol de deegstukjes hier doorheen.
- Rol de stukjes deeg na een korte rust uit tot lange stengels en vorm hier krakelingen van. Leg ze op een goed beboterd bakblik.
- Laat de bolussen 15-20 minuten bakken tot ze lichtbruin zijn.
- Om vastplakken te voorkomen direct na het bakken op het aanrecht omkeren en laten afkoelen.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten