In de keuken staat een aardig voorraadje hazelnoten. Ze komen uit eigen voortuin. Daar groeit een toverhazelaar. We zagen het struikje heel wat
jaartjes geleden staan in het tuincentrum en vielen voor de leuke kronkelvormen
van de takken. De struik groeide gestaag groot. Het ging niet snel, maar
nu haalt hij de drieënhalve meter wel. Wat ik me toen niet realiseerde is dat
een hazelaar in gunstige omstandigheden hazelnoten voortbrengt. Na een aantal
jaren lagen er kleine eikeltjes in de tuin. Waar die toch vandaan kwamen? In de
groenstrook naast huis lagen ook van die gevallen. Ik keek daar eens goed naar
de struik die erbij stond; het waren geen kronkeltakken, het was geen eikenboom,
maar de bladeren leken verdacht veel op die van onze toverhazelaar. Eindelijk
viel het kwartje: hazelaar, hazelnoten. Sindsdien raap ik enthousiast de
hazelnoten op en bedenk wat ik er allemaal mee kan doen.
In de praktijk doe ik er dus niets mee en staan ze te staan in potten
in het keukenraam. Gelukkig zijn ze lang houdbaar. Maar nu vond ik bij het
opruimen van oude paperassen nog een recept voor kruidkoek. Waar het vandaan
komt weet ik niet. Je kunt aan het basisrecept allerlei lekkers toevoegen. Aha, de
hazelnoten dus. Ik ben meteen aan de slag gegaan, heb het basisrecept gemaakt van
zoveel mogelijk biologische producten en hazelnootstukjes en rozijnen
toegevoegd.
Nodig
voor een cakevorm van 1½ liter:
- 250
gram zelfrijzend bakmeel
- 200
gram donkerbruine basterdsuiker
- 4
theelepels kaneel
- 1
theelepel kruidnagelgruis
- ½
theelepel peper
- ½
theelepel nootmuskaat
- 100
gram gesmolten boter
- 1½
deciliter melk
Eventueel
toevoegen: zo’n 100 gram rozijnen, gehakte sukade, gesneden natte gember of
noten.
Beboter
de vorm (of bekleed met bakpapier).
Roer
bakmeel, suiker en specerijen goed door elkaar in een kom.
Voeg
de gesmolten boter en de melk toe.
Als
je rozijnen, sukade of gember toe wilt voegen, rol die dan eerst even droog
door wat meel. Voeg dit ook toe aan het deeg en roer goed door.
Doe
dit deeg in de vorm en verwarm de oven 5 minuten voor op 160oC.
Zet
de vorm midden in de oven en bak het
deeg gaar in 1 à 1½ uur.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten