dinsdag 8 april 2014

Heerlijke kruidkoek.

In de keuken staat een aardig voorraadje hazelnoten. Ze komen uit eigen voortuin. Daar groeit een toverhazelaar. We zagen het struikje heel wat jaartjes geleden staan in het tuincentrum en vielen voor de leuke kronkelvormen van de takken. De struik groeide gestaag groot. Het ging niet snel, maar nu haalt hij de drieënhalve meter wel. Wat ik me toen niet realiseerde is dat een hazelaar in gunstige omstandigheden hazelnoten voortbrengt. Na een aantal jaren lagen er kleine eikeltjes in de tuin. Waar die toch vandaan kwamen? In de groenstrook naast huis lagen ook van die gevallen. Ik keek daar eens goed naar de struik die erbij stond; het waren geen kronkeltakken, het was geen eikenboom, maar de bladeren leken verdacht veel op die van onze toverhazelaar. Eindelijk viel het kwartje: hazelaar, hazelnoten. Sindsdien raap ik enthousiast de hazelnoten op en bedenk wat ik er allemaal mee kan doen.


In de praktijk doe ik er dus niets mee en staan ze te staan in potten in het keukenraam. Gelukkig zijn ze lang houdbaar. Maar nu vond ik bij het opruimen van oude paperassen nog een recept voor kruidkoek. Waar het vandaan komt weet ik niet. Je kunt aan het basisrecept allerlei lekkers toevoegen. Aha, de hazelnoten dus. Ik ben meteen aan de slag gegaan, heb het basisrecept gemaakt van zoveel mogelijk biologische producten en hazelnootstukjes en rozijnen toegevoegd.




Kruidkoek.

Nodig voor een cakevorm van 1½  liter:
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 200 gram donkerbruine basterdsuiker
- 4 theelepels kaneel
- 1 theelepel kruidnagelgruis
- ½ theelepel peper
- ½ theelepel nootmuskaat
- 100 gram gesmolten boter
- 1½ deciliter melk
Eventueel toevoegen: zo’n 100 gram rozijnen, gehakte sukade, gesneden natte gember of noten.

Beboter de vorm (of bekleed met bakpapier).
Roer bakmeel, suiker en specerijen goed door elkaar in een kom.
Voeg de gesmolten boter en de melk toe.
Als je rozijnen, sukade of gember toe wilt voegen, rol die dan eerst even droog door wat meel. Voeg dit ook toe aan het deeg en roer goed door.
Doe dit deeg in de vorm en verwarm de oven 5 minuten voor op 160oC.
Zet de vorm midden in de oven  en bak het deeg gaar in 1 à 1½ uur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten