maandag 16 maart 2015

Schonekleren.nl

Een paar weken geleden zat ik in de trein naar huis na een heerlijk dagje uit. Onderweg stapte er een groep pubermeisjes in, allemaal met uitpuilende tassen van Primark. Ze waren helemaal gelukkig met de kleding die ze gescoord hadden.
Tot op heden was er in onze stad geen Primark. Maar dat gaat tot mijn grote spijt veranderen. In het hart van de stad wordt op dit moment een mislukt, klein winkelcentrum omgebouwd tot een Primark-filiaal. Om me heen heb ik al heel wat enthousiaste geluiden gehoord: 'Wat fijn, dan hoef ik niet meer naar Amsterdam.'

Je kunt inderdaad heerlijk shoppen bij deze winkel. Voor weinig geld vind je een hippe outfit. De kwaliteit is niet geweldig, maar een volgend seizoen wil je toch weer iets anders. Dus dan haal je toch gewoon weer nieuw. Afgezien van het feit dat wegwerpkleding heel slecht voor het milieu is, valt er nog wel meer te vertellen over dit kledingcocern. Ik schreef al eens over Rana Plaza, de kledingfabriek in Bangladesh die is ingestort en waar zoveel slachtoffers vielen te betreuren. Daar werd onder beroerde arbeidsvoorwaarden de kleding genaaid voor westerse kledingmerken. Eén van die merken was dus Primark.

Primark doet er ondertussen alles aan om het blazoen op te poetsen. In de kledingfabrieken in Bangladesh zijn de arbeidsomstandigheden inderdaad verbeterd, al blijven de lonen te laag.

In oktober 2014 verschijnt er een rapport van onderzoeksorganisatie SOMO: Kledingfabrieken in Bangladesh die o.a. aan Primark  leveren, slaan hun textiel in bij vier spinnerijen in India waar de werkomstandigheden beneden de maat zijn:
- Meisjes van 15 jaar worden zonder arbeidscontract aan het werk gezet. 
- Hun loon ligt onder het wettelijk minimumloon en ze moeten buitensporig veel overwerken. 
- Ze mogen geen lid zijn van een vakbond.
- 's Avonds kunnen ze het afgesloten terrein niet verlaten. 
- Hen is beloofd, dat ze na het uitdienen van een driejarig contract een flinke bonus krijgen die ze kunnen gebruiken om hun bruidsschat te betalen. Deze bonus wordt echter ingehouden op hun loon en alleen uitgekeerd als ze de hele periode hebben uitgediend.



Er is nog iets anders: met de lage prijzen dwingt Primark andere kledingwinkels te concurreren met ook lage prijzen. De gevolgen voor de maaksters van die kleding laten zich raden.

Uiteindelijk is de consument zelf ook verantwoordelijk voor de ellende in de lage-lonen-landen. We willen immers een goed product voor een klein prijsje. Door dit soort winkels links te laten liggen, kan de spiraal van uitbuiting misschien doorbroken worden.

Op www.schonekleren.nl is veel informatie te vinden over dit onderwerp.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten