dinsdag 18 maart 2014

Mormeltje.

Volgens mij haakt haakt de helft van de Nederlandse vrouwen inmiddels.  In de krant stond verleden week een artikeltje over ‘Crochet Along’. Dit gaat over het haken van een deken in allerlei kleuren en met verschillende steken. Elke week krijg je een aantal nieuwe toeren op als huiswerk via een blog: scrapselsvanjolanda.blogspot.com gezien de enthousiaste reacties werkt zoiets heel verslavend. Het ziet er dan ook bar leuk uit, dus wie weet. 

Er zijn veel leuke dingen te vinden op internet. In Den Burg op Texel is een winkel, die de mooiste handwerkmaterialen verkoopt. Onder andere ook van alles voor het maken van antroposofische poppen. Het leuke is, dat ze elke maand een gratis te downloaden patroon op hun website zetten: www.dewitteengel.nl.

Het doet me denken aan heel lang geleden, al was er toen nog geen internet. Mijn moeder las het damesblad ‘Prinses’. Toen ik een jaar of tien was, stond daar een breipatroontje van een popje in, Mormeltje. Ik vond dat heel leuk. Op de lagere school had ik al breien geleerd tijdens de handwerkles. Mijn moeder had meteen breinaalden en lichte sokkenwol voor me paraat en ik kon aan de slag. Elke volgende week verscheen er een nieuw patroontjes voor een kleertje. En ik maar breien. Het is dan super als je een moeder hebt, die elke keer weer leuke kleurtjes wol tevoorschijn tovert.



Verleden jaar moest ik er zomaar weer aan denken en keek eens op internet. Tot mijn grote plezier was er een website met het originele patroon, wat leuk: www.pinkaminka.nl. Ik stuurde een mailtje met de vraag of de maakster van de site de patroontjes had. Belangeloos stuurde ze me de scans toe van alle patroontjes die ooit in ‘Prinses’ hadden gestaan. Dus verleden jaar heb ik zomaar weer eens een Mormeltje gebreid met een jurkje en een setje ondergoed. Ik was weer helemaal terug in de tijd.

Om nog even op die handwerklessen op school terug te komen, ik vond ze verschrikkelijk. Breien leren begon met het breien van een rechte lap in tricotsteek. Als je die lap af had, werden er gaten in geknipt die je vervolgens weer dicht moest mazen met hulpdraadjes. Wat een geploeter was dat. Toen de lap helemaal aan gort was geknipt en ik de techniek van het mazen onder de knie had, mocht ik een luierbroek breien van ongebleekte katoen. Het leek een aardige stimulans, maar eigenlijk was dat nog veel erger, zo saai. Regelmatig lieten we een steek vallen en liepen ermee naar de juf. Zij haalde de steek voor ons op en breide meteen de naald uit. Volgens mij heeft ze zo wel een derde deel van mijn luierbroek gebreid. 
Toen de broek klaar was, bleek ik er zelf in te passen, dus een baby zal er nooit in gelegen hebben. 
In ieder geval hebben we toen wel goed breien geleerd. Later heb je daar weer plezier van.



Mormeltje.


Het popje wordt gebreid in tricotsteek (heen recht, terug averecht), met naalden nr. 2 of 2 ½  en gewone wol, niet te dun en niet te dik.

Lijfje benen en kop vormen één stuk (zie tek. 1).
10 steken opzetten met bruine wol en 5 naalden breien. Verder gaan met beige wol, 16 naalden.
Vervolgens de steken op een veiligheidsspeld zetten en het tweede been op gelijke wijze breien.
De 20 steken op een naald zetten en 100 naalden breien, waarna u het werk in tweëen verdeelt en de benen afzonderlijk breit, eindigen met bruin, juist als bij het begin. Afkanten.

Armen:
Met beige 16 steken opzetten, 26 naalden breien, afkanten. Zo ook de tweede arm.

Neus:
Zet 3 steken op met beige en brei 20 naalden, afkanten.

Staart:
Zet 6 steken op met beige en brei 45 naalden, afkanten.

Voeten:
Zet 10 steken op met bruin en brei 20 naalden, afkanten.

Afwerken:
Naai het lijfje op de verkeerde kant dicht maar laat nog een stukje open.
Keer het binnenste buiten en vul het op met watten. Opening dichtnaaien.
Een dubbele draad een paar maal stevig om de hals winden.
Om de polsen een stevige draad binden.
De voeten dubbel leggen, aan de zijkanten dichtnaaien, opvullen en als “tenen” aan de voorzijden van de benen naaien (zie tek. 2).
De neus dubbel leggen en aan de zijkanten dichtnaaien, opvullen en aan het gezicht zetten (zie foto).
De staart dichtnaaien, niet opvullen en aan het uiteinde een bruin kwastje geven, vastzetten.
Het haar om een kartonnetje wikkelen (tek. 3), aan één kant met een stiksteekje vast zetten, zodat een scheiding in het midden de draden bij elkaar houdt. Aan de andere kant van het kartonnetje de draden door knippen. Het pruikje op de kop naaien en een beetje bijknippen (tek. 3a).
Mond, ogen en hoorntjes opborduren. De mond is zwart met rode lippen en één witte tand (tek. 4).
U kunt mormeltje een frisse kleur op de wangen geven met wat oliekrijt.

Schoenen:
Van 6 draden naturelkleurige raffia maakt U ‘n lange vlecht (zie tek. 5). Deze naait u tot een ovaal zooltje, waarvan u de maat even aan het voetje moet opnemen. Dan buigt u van de vlecht opstaande randen (2 boven elkaar). Het bovenstukje maakt u als de zool en u naait ongeveer de helft daarvan vast, zodat de andere helft de opstaande lip vormt (tek. 7).



11 opmerkingen:

  1. O WAT LEUK!
    De herinneringen,zo sterk at ik na idd 50 jaar of zo vandaag nog opeens aan Mormeltje zat te denken
    en het intikte op m'n computer.
    Wat een leuke verrassing!
    Kga hem stellig nog een keer breien!
    Super bedankt!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Er is nu ook een boekje, met alle brei en haak patronen van de originele kleertjes. Te bestellen op www.pinkaminka.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heb je 'm ondertussen al eens zelf gemaakt? Zo leuk, ik voelde me weer helemaal 10 jaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. jaaa wat leuk, ik ben zelf, ook toen ik 10 jaar was, begonnen met breien van het mormeltje en mijn moeder heeft het af gemaakt en er vlechten v op gezet. (Mijn moeder is vorig jaar gaan hemelen, vandaar dat het extra dierbaar is. )
    Ik moest er ook steeds aan denken en zocht het patroontje, dank je wel!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wie kan mij helpen aan de breipatroontjes van Mormeltje haar garderobe nrs. 1 t\m 7, 12, 15 t\m de laatste en haar ondergoed

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Als je een emailadres hebt, dan kan ik je aan scans van een aantal patroontjes helpen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De link op pinkaminka.nl werkt niet meer. Ik vond na mijn verhuizing deel 1 en 2, 4 t/m 9 en 11 t/m 14. Ik mis dus 3, 10 en alles wat eventueel na 14 komt. Zou super zijn als je me daaraan kunt helpen.

      Verwijderen
  7. 1965... damesweekblad Prinses. De breipatroontjes van moeder altijd bewaard en heel veel restjes wol. Dus ik dacht: "kom laat ik Mormeltje weer eens uit de motteballen halen"...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben op zoek naar het patroon Mormeltje met haar kleertjes. Wie kan mij helpen?

      Verwijderen
  8. Ik reageer best laat, hopelijk werkt dit nog. Ik heb ooit Mormeltje gebreid, maar weggegeven. Nu na onze verhuizing ontdek ik dat ik twee van de 14 afleveringen mis: nummer 3 en nummer 10. Kan iemand me daaraan helpen?

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik ben opzoek naar het breipatroon van mormeltje en de kleertjes

    BeantwoordenVerwijderen