Het was een hele klus om de hele familie een smakelijke maaltijd voor
te schotelen. De een hield niet van prei, de ander niet van hachee en de derde
niet van kool. Er was geen beginnen aan, dus van het begin af aan was het eten
wat de pot schaft. Dat is me niet altijd in dank afgenomen. Maar het lijkt erop
dat ze, nu ze een eigen gezin hebben, wel van alles op tafel zetten. Nu
hebben ze zelf kinderen die niet alles lusten, maar dat mogen ze lekker zelf
oplossen.
Bertje is een geval apart. Hij hield niet van aardappels en hij houdt
er nog steeds niet van. Maar hij heeft een vriendin die alleen van aardappels
met groente houdt. Dus ik vrees, dat hij regelmatig een maaltje aardappels
voorgeschoteld krijgt.
Toen de hele bups nog thuis woonde, aten we eens in de twee weken gewoon
patat met een kroketje of een frikadel en ijs toe. Ik stond dan drie kilo patat
weg te bakken, voordat de honger was gestild. Maar er werd in ieder geval niet
gezeurd op zo’n dag, heerlijk.
Op een gegeven moment kwamen de paprika’s in de winkel. Ik kreeg een
recept in handen van gevulde paprika’s. Het leek me wel aardig om eens uit te
proberen. Het potje moest een half uurtje pruttelen voordat het gaar was. Dan begon het in huis heerlijk te ruiken. Alle gezinsleden kwamen langzaamaan thuis. Ik
verwachtte wel wat afkeurende opmerkingen. Maar nee, de een na de ander zei: ‘Wat
ruikt het hier lekker? Wat gaan we eten?’ Het was ongelooflijk, de hele pan met acht
gevulde paprika’s werd leeggegeten. Dat
werd mijn favoriete gerecht om klaar te maken.
Complimenten kreeg ik daarna niet meer, dat hoeft ook niet. Ze gingen
het huis uit het studentenleven in. En nu het grappige. Ik ben heel wat keren
opgebeld: ‘Mam, dat recept van die paprika’s, hoe gaat dat?’ Of dat geen
compliment is … Dan moesten ze voor de studentenclub koken en kozen ze voor gevulde paprika's. Elsje heeft het zelfs gebruikt toen ze voor de eerste keer voor
een speciale vriend zou koken. Listig, de liefde van de man gaat immers door de
maag.
Dit is de eerste kookpoging van Henkie.
Gevulde paprika’s.
Nodig
voor de tomatensaus:
-
4 dl. bouillon van 1 blokje vleesbouillon
-
40 gram margarine
-
1 ui, fijngesneden
-
1 theelepel paprikapoeder
-
1 klein blikje tomatenpuree
-
2 laurierblaadjes.
Nodig
voor de paprika’s:
-
4 paprika’s, liefst die goed rechtop kunnen staan.
-
2 ons rijst, of een restje rijst.
-
3 varkens-saucijzen.
Begin
met het koken van de rijst (als die nog niet gaar is) en maak de bouillon
klaar.
Neem
een pan waar de paprika’s rechtop in passen en smelt de margarine hierin.
Voeg
de ui toe, lichtbruin bakken. Strooi er de paprikapoeder over. Kort verder
bakken.
Doe
hierna de tomatenpuree erbij, goed roeren.
Voeg
de bouillon toe met de laurierblaadjes.
Laat
de tomatensaus tien minuten zachtjes pruttelen.
Snijd ondertussen de kapjes van de paprika’s af. Haal de zaden eruit. Was ze schoon en op de kop uit
laten lekken.
Snijd van de kapjes het resterende vruchtvlees fijn.
Verwijder
het vel van de saucijzen en snijdt het vlees in stukjes.
Schep
rijst, paprikastukjes en saucijs goed door elkaar en vul er de paprika’s mee.
Zet
de paprika’s rechtop in de pan en laat ze 30 minuten op een zacht pitje
pruttelen.
Ik herinner me nog, dat mijn ouders op vakantie waren en broer en ik een
weekje alleen thuis waren. ‘Wat wil je eten?’, vroeg ik hem. ‘Doe maar sla,
altijd goed.’ Dus zette ik hem elke dag fijngesneden sla met slasaus voor. Na vier
keer zei hij: ‘Als je morgen weer sla hebt, gooi ik ’t in je gezicht.’ Het is ook nooit goed.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten