Het jaar is begonnen met vier verjaardagen in eigen kring. Die vieren
we meestal samen. De één zorgt voor hapjes, de ander voor drinken enz. Ik heb
zoals altijd mijn appeltaart weer gebakken. Iedereen vindt ‘m lekker.
De taart op de foto ziet er niet uit, ik weet het. Maar ik ben veel te
ongeduldig om de taart van een keurig ruitjespatroon te voorzien. Ik sla wat
deeg plat en leg dat her en der op de vulling. Tijdens het bakken worden de
stukken vanzelf wat groter en met slagroom kun je de rest verdoezelen.
Het recept stond ooit op de zijkant van een doosje zelfrijzend bakmeel.
En omdat ik de eerste keer echte boter en de juiste appels gebruikte, werd het
meteen een succes. Met margarine wordt de smaak wat minder. De vulling bestaat altijd
uit goudrenetten. Een andere appelsoort valt tegen. Daarom bak ik in de zomer
geen appeltaart. Mochten er dan nog goudrenetten in de winkel liggen, dan zijn
ze bruin en melig, niet te pruimen.
Soms wordt de bodem erg vochtig. Dat is te voorkomen door een beetje couscous
over de bodem te strooien voordat je begint te vullen. Zout voeg ik niet aan
het deeg toe, niemand mist het.
Nu het recept voor een taartvorm van 20 cm. doorsnede. Voor de ovenschaal
is drie keer zoveel nodig:
APPELTAART
Nodig voor het deeg:
- 80 gram witte basterdsuiker
- 150 gram zelfrijzend bakmeel
- 100 gram echte boter (uit de
koelkast)
- 1 groot ei
- een beetje citroensap
- couscous
Nodig voor de vulling:
- ruim 1 kg. goudrenetten
- suiker
- kaneel
- 100 gram rozijnen
Bereiding:
- Vet de taartvorm in.
- Was de rozijnen in warm water. Laat
ze even opwellen en daarna uitlekken.
- Meng in een schaal de basterdsuiker
en zelfrijzend bakmeel door elkaar.
- Voeg wat citroensap toe.
- Roer het ei in een bekertje, voeg dit
bij het deeg, maar houdt een klein beetje achter.
- Snijd de boter in kleine stukjes,
doe dit bij het deeg en kneedt alles zo snel mogelijk tot
een stevige
een stevige
deegbal.
- Bedek de bodem van de taartvorm met
2/3 van het deeg. Duw het deeg bij de randen
een beetje omhoog.
een beetje omhoog.
- Strooi wat couscous over de bodem.
- Verwarm de oven voor op 190oC.
- Schil de appels en snijd ze in
partjes.
- Strooi suiker, kaneel en rozijnen over
de bodem.
- Hierover gaat 1/3 van de appel en dan
weer suiker, kaneel en rozijnen.
- Herhaal dit nog twee keer en eindig
met de suiker, kaneel en rozijnen.
- Gebruik de rest van het deeg om de
vulling te bedekken.
- Strijk de rest van het ei hier overheen.
- Bak de taart 50 minuten op een
temperatuur van 190oC.
- Controleer na 40 minuten hoe bruin
het baksel wordt.
Temper de oven eventueel tot 180oC.
Temper de oven eventueel tot 180oC.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten