dinsdag 14 januari 2014

Heerlijke appeltaart.

Het jaar is begonnen met vier verjaardagen in eigen kring. Die vieren we meestal samen. De één zorgt voor hapjes, de ander voor drinken enz. Ik heb zoals altijd mijn appeltaart weer gebakken. Iedereen vindt ‘m lekker.


De taart op de foto ziet er niet uit, ik weet het. Maar ik ben veel te ongeduldig om de taart van een keurig ruitjespatroon te voorzien. Ik sla wat deeg plat en leg dat her en der op de vulling. Tijdens het bakken worden de stukken vanzelf wat groter en met slagroom kun je de rest verdoezelen.

Het recept stond ooit op de zijkant van een doosje zelfrijzend bakmeel. En omdat ik de eerste keer echte boter en de juiste appels gebruikte, werd het meteen een succes. Met margarine wordt de smaak wat minder. De vulling bestaat altijd uit goudrenetten. Een andere appelsoort valt tegen. Daarom bak ik in de zomer geen appeltaart. Mochten er dan nog goudrenetten in de winkel liggen, dan zijn ze bruin en melig, niet te pruimen.
Soms wordt de bodem erg vochtig. Dat is te voorkomen door een beetje couscous over de bodem te strooien voordat je begint te vullen. Zout voeg ik niet aan het deeg toe, niemand mist het.
Nu het recept voor een taartvorm van 20 cm. doorsnede. Voor de ovenschaal is drie keer zoveel nodig:


APPELTAART

Nodig voor het deeg:
- 80 gram witte basterdsuiker
- 150 gram zelfrijzend bakmeel
- 100 gram echte boter (uit de koelkast)
- 1 groot ei
- een beetje citroensap
- couscous

Nodig voor de vulling:
- ruim 1 kg. goudrenetten
- suiker
- kaneel
- 100 gram rozijnen

Bereiding:
- Vet de taartvorm in.
- Was de rozijnen in warm water. Laat ze even opwellen en daarna uitlekken.
- Meng in een schaal de basterdsuiker en zelfrijzend bakmeel door elkaar.
- Voeg wat citroensap toe.
- Roer het ei in een bekertje, voeg dit bij het deeg, maar houdt een klein beetje achter.
- Snijd de boter in kleine stukjes, doe dit bij het deeg en kneedt alles zo snel mogelijk tot 
  een stevige
  deegbal.
- Bedek de bodem van de taartvorm met 2/3 van het deeg. Duw het deeg bij de randen
  een beetje omhoog.
- Strooi wat couscous over de bodem.
- Verwarm de oven voor op 190oC.
- Schil de appels en snijd ze in partjes.
- Strooi suiker, kaneel en rozijnen over de bodem.
- Hierover gaat 1/3 van de appel en dan weer suiker, kaneel en rozijnen.
- Herhaal dit nog twee keer en eindig met de suiker, kaneel en rozijnen.
- Gebruik de rest van het deeg om de vulling te bedekken.
- Strijk de rest van het ei hier overheen.
- Bak de taart 50 minuten op een temperatuur van 190oC.
- Controleer na 40 minuten hoe bruin het baksel wordt.
  Temper de oven eventueel tot 180oC.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten