Er was een dagje Leiden met een bezoek aan het Rijksmuseum voor Oudheden. Daar was een tentoonstelling ingericht over Carthago, een belangrijke handels- en havenstad in het Romeinse rijk. Ik vond het heel bizar om oude afgodsbeeldjes van Baäl te zien. Ik had er veel over gelezen, maar me niet gerealiseerd dat die beeldjes nog gewoon worden opgegraven zijn en dus te zien zijn.
Verder ben ik op een vrije reisdag naar het Omniversum en naar 'Escher in het paleis' in Den Haag gegaan, samen met schoonzusje. Dat was hartstikke leuk.
Dit jaar ben ik naar Meppel gereisd, naar het Drukkerijmuseum. Dit heeft te maken met mijn interesse voor grafiek. Het museum zelf is nogal klein en zou saai kunnen zijn, ware het niet, dat er zoveel enthousiaste vrijwilligers rondlopen. Ik was een van de eerste bezoekers op die dag. Elke vrijwilliger nodigde me uit om iets te komen doen. Zo kwam het dat ik al heel snel bezig was met papier marmeren. Je kon er ook papier scheppen (niet gedaan). Op diezelfde verdieping hing ook een prachtige kleine expositie van 'De Ploeg', een Groninger kunstkring. En die was heel inspirerend.
Een etage lager was een vrijwilliger bezig op de zetmachine. Hij vroeg mijn naam en adres en even later kwam de tekst uit de machine, die met de pers afgedrukt werd. Het letterzetsel kreeg ik mee naar huis. Verder deed ik veel informatie op over grafische technieken. Maar het waren vooral de vrijwilligers die van het bezoek een mooie ervaring maakten.
In het Drukkerijmuseum las ik over het CODA-museum in Apeldoorn, waar papier en sieraden centraal zouden staan. Dat wordt mijn volgende trip, heb ik mezelf beloofd.
Deze week is het ervan gekomen. Het CODA-museum is gehuisvest in een prachtig nieuw gebouw met veel ruimte. Het geheel viel me tegen, er waren een aantal exposities ingericht waar ik niet enthousiast van werd. Maar er was één exposant die alles goed maakte.
Vooraf heb ik een introductiefilmpje bekeken. Hierin laat de kunstenaar zien hoe hij te werk gaat en hoe onderstaand kunstwerk tot stand is gekomen: een muur van zijn atelier is bekleed met een stuk papier dat tot ver over de grond doorloopt. Hij schildert het decor, een wolkenlucht, de zee en een boot. Op de grond wordt zand geschept en worden schelpen en decorstukken neergelegd. Een camera staat gericht op het gecreëerde beeld en dan gaat Teun Hocks zelf figureren in zijn kunstwerk. Als het een goede foto oplevert, dan wordt die afgedrukt en daarna nog eens aangevuld met wat schilderwerk. Dit is het uiteindelijke resultaat. Wat is dat leuk allemaal om te zien.
Die vrije reisdagen van NS zijn zo best leuk om te doen. Ik kom op plekken waar ik anders nooit heen zou gaan. Ik ben benieuwd wat het volgende reisdoel gaat worden.