vrijdag 28 juli 2017

Van station Amersfoort naar station Soest Zuid.

We mogen eens in de twee maanden gratis door Nederland treinen. Zijn de twee maanden verlopen, dan is je gratis reisdag ook weg. Twee maanden, dat lijkt een zee van tijd. Maar we zijn BBB's (Best Bezige Bijtjes) en voor we er erg in hebben is de uiterste datum bijna weer aangebroken. Deze week is het zover. Voor vrijdag moeten we treinen en anders jammer dan.
Deze keer kunnen we er eigenlijk niet zo veel aan doen. Deze reisdag was namelijk bestemd voor de reis naar het kindje dat Elsje en Tinus verwachten. Twee weken geleden was 'de' datum, maar dit kleintje zit nog zo lekker bij zijn/ haar ma verborgen, dat het geen haast heeft om op de wereld te komen. Ondertussen verloopt onze reisdag wel.
Woensdag belooft een mooie dag te worden. We kiezen ervoor een NS-wandeling te maken in de buurt van de stad waar Elsje en Tinus wonen. Het zou toch kunnen dat het kindje geboren wordt terwijl wij lekker aan het wandelen zijn. Dan zijn we mooi dicht in de buurt.
Net na negenen stappen we in een redelijk rustige trein en sporen naar Amersfoort. Om half elf zijn we al ter plaatse en verwarmd door een heerlijk zonnetje wandelen we Amersfoort aan de westkant uit. Door de regen is alles prachtig fris groen.

We lopen over een zandpad langs het spoor, komen langs de dierentuin, goed te horen aan alle geluiden van exotische vogels en kinderen. 


We gaan achter de dierentuin langs over een op-en-neer paadje. Er groeit een heel mooie zwam op een boomstam. Dat doet alweer aan de herfst denken.
Het is heerlijk wandelen in het bos. Een eindje verder passeren we een lapje hei met een bankje. Hier nemen we onze eerste rustpauze. De hei begint hier zowaar ook alweer te bloeien.

Via een zandvlakte en nog meer bos komen we in een villapark  Soestduinen. Lieve help, wat een landhuizen. En zou het echt nodig zijn om vier garages onder je villa te hebben? Tussen twee villa's loopt een bospad. Aan het einde daarvan komen we in de Lange Duinen, een prachtige zandverstuiving.


Op deze plek eten we lekker onze broodjes op en houden we siësta. Het is genieten: lekker liggen op onze rug en genieten van de hemel boven ons. Voor we er erg in hebben zeilen we even weg op de wolken.


We worden wakker van twee snuivende honden vlak achter onze rug en schieten overeind. En dat is meteen het minpunt van deze wandeling. Die villapark-bewoners hebben allemaal minstens twee enorme rashonden en die moeten uitgelaten worden. Het barst er werkelijk van de honden. Regelmatig komt er weer een geur van hondenstront langs onze neus, niet prettig.
We wandelen via de zandverstuiving weer naar een bospad. Hier zijn gelukkig alweer wat minder honden. Langs het spoor kuieren we verder en voor we er erg in hebben zijn we in Soest Zuid aangekomen. Daar nemen we de trein naar Utrecht. We checken voor alle zekerheid de mobiel die we de hele tijd paraat hebben gehouden. Helaas, geen kleinkindje geboren. We reizen maar weer naar huis terug. En we hebben twee hele maanden om de volgende vrije reisdag op te maken.

dinsdag 25 juli 2017

Luierpakje voor de Mini Baby Born.

Het vakantiegevoel bleef thuis nog even natintelen en zodoende heb ik de breinaaldjes nog een keer opgepakt om een blote MBB aan te kleden. Bij deze het patroontje van een luierpakje.



Breien voor de mini baby born – een luierpakje.

Nodig:
Heel dun garen en breinaalden van 1 mm.

Begin met het breien van de mouwtjes:
22 steken opzetten en 4 nld. recht breien.
Verder gaan in tricotsteek (1 nld. recht en 1 nld. av.).
·       Brei 6 nld. van 22 st.
·       2 x 3 st. afkanten aan het begin van de naald. (16 st.)
·       2 x 2 st. afkanten aan het begin van de naald. (12 st.)
·       8 x 1 st. afkanten aan het begin van de naald. (4 st.)
Zet deze vier steken op een hulpnaald.
Het andere mouwtje is identiek. De laatste 4 steken weer op de hulpnaald zetten.

Werkwijze beentjes en lijfje:
Zet 28 steken op en brei 4 naalden recht.
Verder gaan in tricotsteek.
·       Brei 12 nld. van 28 st.
·       4 x aan het begin van de nld. 1 st. meerderen (32 st.)
·       2 x aan het begin van de nld. 2 st. minderen (28 st.)
·       2 x aan het begin van de nld. 1 st. minderen (26 st.)
·       Zet de steken op een hulpnaald en brei eenzelfde stukje.
·       Bij de volgende nld. de twee lapjes achter elkaar breien (52 st.)
·       Brei 16 nld. in tricotsteek, de laatste naald is in averecht.
·       Volgende nld. recht als volgt: 10 r. – 6 st. afkanten – 20 r. – 6 st. afkanten – 10 r.
·       Brei eerste stukje af in tricotsteek.
Minder daarbij aan de mouwkant: 1 x 3, 1 x 2, 4 x 1
Eindig met averecht. Laat de 4 steken van dit deeltje op de naald staan.
·       Brei nu het middenstukje verder. Begin met av. Draai het werk om en minder aan het begin van de naald als volgt: 2 x 3, 2 x 2, 8 x 1. Eindig met averecht en laat deze 8 st. ook op de naald staan.
·       Brei het laatste stukje, begin met averecht. Draai het werk en minder aan de mouwkant: 1 x 3, 1 x 2, 4 x 1. Eindigen met averecht.
·       Volgende naald recht breien. Pak bij de armpjes de mouwtjes erbij en brei ze mee. (24 st.) Voor de nek 4 nld. recht breien en afkanten.
·       Knip de draad niet af. Naai alle naadjes van het pakje dicht, de voorkant maar 1 cm. van onderen. De rest wordt een split, open laten dus.
·       Neem met een dunne haaknaald de overgebleven draad op en haak een randje vasten langs de split. Keer het werk. Haak 5 lossen, sla 3 vasten over en haak 5 vasten. Herhaal dit nog 2 maal. Haak de split verder af met vasten, afhechten.


Werkwijze hoedje:
Nodig: Heel dun garen en een dunne haaknaald.
Werkwijze:
Het mutsje wordt helemaal gehaakt in vasten.
·       Begin met een magische ring met 5 vasten in de hoofdkleur.
·       Haak 2 v. en elke v. (10 st.)
·       Haak 2 v. in elke 2e v. (15 st.)
·       Haak 2 v. in elke 3e v. (20 st.)
·       Haak 2 v. in elke 4e v. (25 st.)
·       Haak 2 v. in elke 5e v. (30 st.)
·       Haak 2 v. in elke 6e v. (35 st.)
·       Haak 10 toeren van 35 v.
·       Haak in de volgende toer 2 v. in 1 v. (70 st.)
·       Haak nog 2 toeren van 70 v. Neem er evt. een andere kleur bij.
·       Afhechten.



Maar nu is het gefriemel op veel te dunne breinaaldjes voorlopig over. Als het nu gaat tintelen pak ik liever een goed boek. In de tent las ik ‘Het geheime dagboek van Hendrik Groen’ al. Het was humoristisch en triestig tegelijk. Maar wel zo boeiend, dat ik nu deel twee geleend heb. Mijn schoonouders, lieve positieve mensen, hebben ook in het verzorgingshuis gezeten. En het gekke is, dat sommige situaties uit het boek wel herkenbaar zijn. Wat daar soms aan de koffietafel gebeurde ... Je geloofde het soms  echt niet. Ik hoop nooit in een verzorgingshuis terecht te komen.

maandag 10 juli 2017

Jongenskleertjes voor de Mini Baby Born.

Als ik op vakantie ga, vind ik het wel leuk om één of ander creatief klusje mee te nemen. Na een paar dagen wordt het steeds rustiger in het hoofd en dan is het heerlijk om iets volkomen nutteloos onder handen te nemen. 
Verleden jaar heb ik zo een grote doos theezakjes mee genomen. Deze theezakjes waren lang geleden door een vriendin op maat gesneden in haar vakantie. Zij zocht toen ook een onzinnig klusje voor op de camping. Ze nam een doos vol mee terug. Zulke stukjes papier gooi je natuurlijk niet weg. En daardoor zat ik een jaar geleden dus theezakjes te vouwen op de camping. Afgelopen kerst kreeg iedereen een retro-kerstwens van me toegestuurd. Enige verwondering riep het wel op.

Een andere vriendin spaart mini-baby born poppetjes. Ze haakt daar prachtige jurkjes voor. Ze heeft dan wel een patroon nodig, anders lukt het niet. Helaas is er maar moeilijk aan een patroontje te komen voor zulke kleine poppetjes, voor jongetjes al helemaal niet. Vroeger breide deze vriendin altijd. Ze heeft voor al mijn kleindochters een grote baby born aangekleed met een prachtige gebreide outfit. Nu mag ze niet meer breien van de dokter.
Voor haar heb ik dit jaar een paar bolletjes heel dunne katoen meegenomen en de allerdunste breinaalden die ik heb (1 mm.). Ik ga een poging wagen om een jongensoutfit voor de mini-baby born te breien. Het is een gigantisch priegelwerkje, echt iets voor op de camping dus. Dit is het resultaat:



==========

Jongenskleertjes voor de mini-baby born.


Breien - Een broekje voor de mini-baby born.
Nodig:
Heel dun garen en breinaalden van 1 mm.

Werkwijze:
·         24 steken opzetten (ong. 4,5 cm.)
·         3 nld. in boordsteek (1 recht en 1 averecht).
·         10 nld. in tricotsteek (heen recht en terug averecht).
·         4 nld. tricotsteek, aan het begin 1 st. meerderen. (28 st.)
·         2 nld. tricotsteek.
·         2 nld. aan het begin 3 st. minderen. (22 st.)
·         2 nld. aan het begin 2 st. minderen. (18 st.)
Laat de steken op de naald staan en brei dit lapje nog een keer.
Voeg de twee lapjes samen en brei verder:
·         6 nld. tricotsteek.
·         4 nld. boordsteek.
Afhechten.

Afwerking:
Sluit de naadjes en laat aan de achternaad een stukje open.
Haak met een dunne haaknaald langs het achternaadje een randje vasten, keer en maak aan het begin van het tweede randje vasten een lusje van 5 lossen. Hecht de draad af en zet een kleine knoopje aan.




Breien – Een truitje voor de mini-babyborn.
Nodig:
Heel dun garen en breinaalden van 1 mm.

Werkwijze voorpand:
·         26 steken opzetten en 4 nld. in boordsteek (1 r. en 1 av.) breien.
·         14 nld. in tricotsteek.
·         2 x 3 st. afkanten aan het begin van de naald. (20 st.)
·         2 x 2 st. afkanten aan het begin van de naald. (16 st.)
·         8 x 1 st. afkanten aan het begin van de naald. (8 st.)
·         Afkanten.


Werkwijze rugpand:
Als voorpand, maar vanaf de minderingen voor het armsgat het werk splisten. Iedere helft afzonderlijk afbreien en afhechten.

Werkwijze mouwen:
22 steken opzetten en 4 nld. in boordsteek breien.
6 nld. tricotsteek.
·         2 x 3 st. afkanten aan het begin van de naald. (16 st.)
·         2 x 2 st. afkanten aan het begin van de naald. (12 st.)
·         8 x 1 st. afkanten aan het begin van de naald. (4 st.)
·         Afkanten.

Afwerking:
Naai de deeltjes aan elkaar. Maak met een dunne haaknaald een randje vasten langs de halsopening. Da verder met vasten haken langs het splitje. Draai het werk om en maak nog een rand vasten langs het splitje, maar haak meteen twee lusjes van 5 lossen mee.
Naai twee knoopjes op de andere kant van het splitje.


Haken – Een mutsje voor de mini-babyborn.



Nodig:
Heel dun garen in twee kleuren en een heel dunne haaknaald.

Werkwijze:
Het mutsje wordt helemaal gehaakt in vasten.
·         Begin met een magische ring met 5 vasten in de hoofdkleur.
·         Haak 2 v. in elke v. (10 st.)
·         Haak 2 v. in elke 2e v. (15 st.)
·         Haak 2 v. in elke 3e v. (20 st.)
·         Haak 2 v. in elke 4e v. (25 st.)
·         Haak 2 v. in elke 5e v. (30 st.)
·         Haak 2 v. in elke 6e v. (35 st.)
·         Haak 6 toeren van 35 v.
·         Haak 1 toer van 35 v. in de bijkleur.
·         Haak 1 toer van 35 v. in de hoofdkleur.
·         Haak 1 toer van 35 v. in de bijkleur.
·         Haak 1 toer van 35 v. in de hoofdkleur.
·         Afhechten en draadjes afwerken.

dinsdag 4 juli 2017

Vakantie, de kleine dingen van de Betuwe.

Voor het weekend zijn we weer thuis genomen van onze vakantie. We hebben het enorm naar ons zin gehad en veel mooie dingen gezien. De mensen zien onze bruine kleur en vragen waar we op vakantie zijn geweest. We noemen het op en dan valt het even stil. De reactie is best maf. Zonder dat we erom vragen wordt er dan gezegd: 'O, maar in Nederland kan het ook best mooi zijn.' ??? En vervolgens schakelt men over op de eigen geweldige belevenissen in Verweggistan. Ik vind het prima zo, want als iedere Nederlander in eigen land bleef, dan zou er heel wat minder te genieten zijn op vakantie. 

Vanuit West-Brabant zijn we naar de Betuwe vertrokken. Ook dit is voor ons onbekend gebied. Ooit hebben we meegedaan aan een Bloesemwandeltocht voor het Rode Kruis, maar dat is heel lang geleden. We vinden een plekje onder de oude fruitbomen tussen Buren en Geldermalsen. Wat heerlijk, hier mogen we 300 seconden douchen voor 50 cent. Het is een hele vooruitgang en de douche hoef ik niet te delen met de mannen. Er zijn hier zelfs twee douches voor de vrouwen en twee douches voor de mannen. En voor de afwas kun je zomaar warm water uit de kraan halen. 

Het zijn de kleine dingen die het doen. Deze blog vul ik daarom verder maar met kleine dingen.

De caravan staat op een heerlijk plekje tussen de oude fruitbomen.

De bloeiende dijken van de Lek, schitterend.

Korenfestival bij 'Werk aan het Spoel'.

Twee Armeense danseresjes in Geldermalsen, allerliefst.

Op de Waalbandijk vlakbij Tiel staat deze 'poort'. 

Pas bij nadere beschouwing vallen de details pas op, wat mooi.

Met een pontje de Waal over varen ...

... en vervolgens langs de zuidkant van de Waal deze elektriciteitsmast zien staan vol met ooievaarsnesten. We zijn afgestapt en hebben een tijdje staan kijken. In één nest was een jonge ooievaar druk met vliegoefeningen. Hij danste de hele tijd op een neer en klapwiekte daarbij met zijn vleugels.


En wat dacht je van deze rups van de Sint Jacobsvlinder?
Wat is Nederland toch mooi!

maandag 3 juli 2017

Vakantie in West-Brabant.

We zijn weer thuis van een paar heerlijke weekjes vakantie. De caravan hebben we deze keer neergezet in twee voor ons onbekende stukjes Nederland. Het is altijd leuk om nieuwe streken te verkennen. We reizen eerst naar het uiterste westen van Noord-Brabant met in ons achterhoofd het idee; ‘dan kunnen we ook mooi even contacten met Henkie die tenslotte ook in Brabant woont’. Maar wat blijkt: in West-Brabant ben je bijna net zover weg van Den Bosch als thuis.

We hebben onze tenten dus eerst opgeslagen in Nieuw-Vossemeer. Hoe kom een mens daar zo terecht? Tja, het campingboekje valt op deze bladzijde open, een andere reden kan ik niet bedenken. We vertrekken op de dag dat er warm, droog weer wordt aangekondigd. Het waait best hard. De caravan komt in de luwte van een oude binnendijk te staan, naast een smalle kreek met veel wuivend riet. Het blijkt een prachtige plek te zijn bij de hoge temperaturen die eraan komen. Bovendien hebben we een eigen kastanjeboom op een meter of tien voor de tent, waar we ons als Jona onder terug trekken op tijden dat het te warm is om actie te ondernemen. We draaien met de schaduw mee terwijl er een verkoelend briesje over de Zeeuwse wateren aan komt waaien.

De caravan staat langs de kreek in de luwte van de binnendijk.

De camping is wel heel basic. 
Dit is het toiletgebouw met één douche voor iedereen.

Gelukkig hebben we toch best veel kunnen doen. Om te beginnen hebben we kennis gemaakt met Bergen op Zoom en om het Markiezaatsmeer heen gefietst. Daar hadden we nog nooit van gehoord. Bergen op Zoom is trouwens een prachtige stad om te bezoeken. 

Bergen op Zoom, een bezoekje waard.

We hebben een rondje over Schouwen-Duiveland gefietst, het plaatsje Tholen bekeken en het eiland Tholen verkend. Dat betekent dat we meermalen langs de Oosterschelde hebben gefietst. En dat is heerlijk om te doen. Ik heb er grote schelpen geraapt van de Japanse Oester. Die staan nu in een glazen vaas op tafel te pronken. 
Er zijn heel veel vogels te zien achter de dijk van de Oosterschelde, ook meerdere groenpootruiters. Ik heb niet kunnen ontdekken waarom die poten groen genoemd worden. En wat is er deze vakantie veel vogelzang te horen, genieten. Ze zingen de hele dag door of hun leven ervan af hangt. Dat hebben we nog niet vaak mee gemaakt. 

Fietsen langs de Oosterschelde, heerlijk om te doen!

Tholen.

Groenpootruiter op Tholen.

Schouwen-Duiveland.

Nieuw-Vossemeer ligt aan de Brabantse Wal, voor deze nog nooit van gehoord. Maar nu weten we dat daar ook hellende wegen en valse platten zijn. Je kunt er heerlijk fietsen over dijkjes en buitendijks land langs het Rijn-Scheldekanaal. Aan de Steenbergsche Vliet vind je het Benedensas. Dit maakt deel uit van de West Brabantse Waterlinie en is oorspronkelijk in de Tachtigjarige Oorlog opgericht, allemaal heel oud dus.

  Benedensas, je moet geen haast hebben om aan de overkant te komen.

We hebben tien prachtige dagen doorgebracht in Nieuw-Vossemeer. Maar dan wordt het tijd voor een goede douchebeurt. Het douchen is hier niet geweldig. Je hebt een 50-cent-munt nodig. En weet je hoe lastig het is om aan deze geldstukjes te komen? Elke caissière gluurt in je portemonnee, belust op je muntgeld, maar dit terzijde. Je zet alles vooraf klaar; shampoo, zeep, washand. Je gooit je muntstuk erin en regelt in razend tempo de watertemperatuur. Dan moet je je in hetzelfde tempo inzepen en alle glibberigheid meteen weer van je af spoelen. Welgeteld 200 seconden heb je de tijd, dan valt de waterstroom weer stil. We willen weer lekker douchen, we gaan.