woensdag 5 april 2017

Een olielampje.

Het gebeurt regelmatig dat je een beeld van een voorwerp in je hoofd hebt. Je weet precies wat het is en waar het voor dient. Op het moment dat je het voorwerp fysiek in je hand hebt, landt het pas echt in je hoofd. Het klinkt wat zweverig, maar in dit concrete geval heb ik het over een olielampje.            
Mijn vrije tijd wordt voor een groot deel ingevuld met vrijwilligerswerk op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Ik kan zeggen dat ik wel een paar honderd projectaanvragen onder ogen heb gehad. Eén van de speerpunten hierbij is, dat kinderen in ontwikkelingslanden naar school kunnen. Regelmatig wordt er geld aangevraagd voor de bouw van een ruimte waar kinderen buiten schooltijd hun huiswerk kunnen maken. Thuis hebben ze namelijk geen elektriciteit. Voor de noodzakelijke verlichting wordt een olielampje gebruikt als het donker is. Als wij het woord 'olielampje' horen, dan hebben we associaties met winter, warm, knus, gezelligheid. 
Nu weet ik wel dat een olielampje in Afrika een noodzakelijk gebruiksvoorwerp is, maar dan denk je nog altijd aan iets als een scheepslantaarn. Maar het blijkt even anders te zijn.
Deze week kreeg ik een olielampje cadeau van het soort dat gebruikt wordt in een Massaai-hut in Kenya. En ja, bij het maken van huiswerk.


Het gevalletje is gemaakt van het glazen bolletje van een kapotte gloeilamp. Uit een gebruikt blikje zijn reepjes metaal geknipt. Van deze reepjes is een houdertje gesoldeerd. Bovenop komt een rond stukje blik met een gaatje en een pijpje erboven. Daar doe je een lontje doorheen. Je giet wat petroleum in het bolletje en klaar is het lampje. Bij een piepklein vlammetje moet het kind dan huiswerk zien te maken. Geen wonder dat dat meestal niet goed lukt. 


De oplossing is tegenwoordig eenvoudig voorhanden en niet kostbaar, want gratis zonuren kent Afrika in overvloed. Ik bedoel de WakaWakaLight. Het is een soort zaklamp met zonnecel, in Nederland overal te koop, kosten zo'n 65 euro. Voor elke verkochte lamp gaat er ook eentje naar een ontwikkelingsland. Wijzelf gebruiken de lamp al een aantal jaren op vakantie en het bevalt prima. Ook op EHBO-posten en in kraamklinieken is men heel gelukkig met deze lampen. Twee stuks op de verloskamer maken 's nachts veilig bevallen mogelijk. Hoe simpel kan het leven soms zijn. Dus gewoon kopen die lamp.

Een WakaWakaLight: Eén dag opladen in de zon geeft 80 uur fel, veilig en duurzaam licht. 

zaterdag 1 april 2017

Cadeauverpakking.

Mijn zwager en schoonzus zijn 40 jaar getrouwd en geven een feest. Heel leuk, want zoveel feesten hebben we niet meer: veel mensen geven er de voorkeur aan om met hun nakomelingen een weekendje weg te gaan. Dat feest is reden voor een cadeaubon in een leuke verpakking.


Op internet is een haakpatroontje te vinden van een muis met slappe pootjes. http://grietjekarwietje.blogspot.nl/2011/04/haakpatroon-pita-de-muis.html
Het beestje ziet er leuk uit. Dus ik ben weer eens aan het haken geslagen. Het is plezierig om te doen op een dag dat de regen naar beneden druilt. Het klusje is snel geklaard. Ik maak twee muisjes van restjes katoen, de ene krijgt een gehaakt rokje en de andere een broekje met galgen. De haren probeer ik een beetje aan te passen aan de realiteit. Het resultaat bevalt me wel.


 Nu moet ik op zoek naar een mooie doos. Dat is best lastig. Maar iedereen kent de winkelketen waar de leukste dingen te koop zijn voor de kleinste prijsjes. Dit soort winkels moet je eigenlijk mijden, vind ik. Het botst met de gedachte dat de maker het meeste moet verdienen aan zijn product. Maar sommige dingen zijn alleen te vinden in dit soort winkels. Nu ook weer: een prachtig hartvormig, houten doosje waar ik de muizen met constructielijm op kan plakken. De staarten bind ik met een lintje aan elkaar vast.


Hierna houd ik me bezig met de vraag waarmee het doosje gevuld gaat worden: om te beginnen de VVV-bon natuurlijk, verder chocoballen van een vermaarde Zwitserse chocoladefabrikant. Bovenop komt een hartvormige kaart, geknipt uit een tabblad uit de Flow. 'Et Voila', mijn cadeautje is klaar, leuk om te geven en leuk om te krijgen.