woensdag 19 oktober 2016

Seniorproof.

Tot in de nok van ons huis ligt er gruis. Met daverend geweld wordt de oude badkamer gesloopt. Het lawaai is niet te harden. Eindelijk hebben we de knoop doorgehakt. Gaan we net als veel leeftijdgenoten in een appartement wonen en verkopen we ons fijne huis? Of blijven we en gaan we verbouwen. Het is het laatste geworden.
We wonen al 36 jaar op deze plek. Onze kinderen zijn hier opgegroeid. Het huis is regelmatig aangepast aan de grootte van de kinderschaar; eerst een kamer met een dakkapelletje. Later nog eens een kamertje met een dakkapelletje en toen ze allemaal de hoogte in schoten en in de weekenden met aanhang thuiskwamen, kwam er een flinke aanbouw. 

Een nieuwe badkamer.
De badkamer vertoonde ondertussen ook flinke slijtagesporen en werd daarom veertien jaar geleden verbouwd. Dat moest in de zomervakantie gebeuren, want manlief deed het zelf vanwege de beperkte inhoud van de portemonnee. We besloten om ruim op tijd mooi tegelwerk uit te zoeken in een gerenommeerde sanitair-winkel. Onze keus viel op prachtige zandkleurige tegels met een rand van afbeeldingen van schelpen, zeesterren en dergelijke. We kregen het advies om nog niet te bestellen want de levertijd was nog geen week. Het product was altijd leverbaar. ‘Ook in de vakantie?’, vroeg ik nog. ‘Ja hoor, altijd.’
In de tweede helft van zijn lange vakantie begon manlief welgemoed met slopen. Het liep allemaal voorspoedig. We gingen naar de sanitair-winkel om de tegels te bestellen. De bestelling werd genoteerd en toen kwam het: de tegels waren niet leverbaar, want de fabriek was in de bouwvakvakantie gesloten. Toen we andere tegels wilden uitzoeken kregen we we dezelfde boodschap. De stoom kwam uit onze neusgaten, maar tevergeefs: Waar niet is verliest de keizer zijn rechten. 
We hebben de bestelling geannuleerd en zijn naar de bouwmarkt gegaan die altijd tegels op voorraad heeft. Daar hebben we bouwmarkttegels gekocht, wel aardig, maar eigenlijk niet wat we wilden. Maar het moest wel, want de badkamer was een kale ruimte en over twee weken moest manlief weer naar school. Dan zou hij voorlopig helemaal geen tijd meer hebben.
De tegels werden erin gelijmd. Toenmalige schoonzoon kwam helpen. Helaas was ik niet altijd ter plekke en dat heb ik geweten. Toen ik op een ochtend aan het wandelen was met oppas-kleinkind, hebben ze samen de nieuwe spiegel opgehangen. Het was een rechthoekig geval, speciaal uitgezocht omdat we 20 cm. in lengte verschillen. Als je zo’n spiegel staand ophangt, kun je beiden goed in de spiegel kijken, manlief bovenin en ik onderin. Maar ja, toen ik weer thuis kwam hing de spiegel in liggende stand aan de muur. Ik moest op mijn tenen gaan staan en manlief moest zich voorover buigen om er goed in te kunnen kijken. De mannen vonden de spiegel zo toch wel op zijn mooist hangen. Het duoblok toilet hadden ze 10 cm. voor  de muur geplaatst, want dan kon ik de muur erachter beter schoonhouden, heel praktisch vonden ze zelf. Verder werd het een haastklus. Het oude afvoerputje kon niet meer vernieuwd worden, dus hetzelfde gebarsten roostertje kwam erop te liggen en tot afgelopen week is het er blijven liggen, want een vervangend roostertje was nooit meer leverbaar wegens de afwijkende maat. Wat een frustratie allemaal. Die nieuwe badkamer hoefde niet meer zo nodig van mij.
De nieuwe vloertegels bleken in natte toestand spiegelglad te zijn. Henkie en Bertje vonden het geweldig en gleden regelmatig op hun blote bips over de natte vloer. Het is grappig dat de kleinkinderen later de vreugde van de badkamer ook snel ontdekten.
Ikzelf beleefde er minder plezier aan, want ik ben tijdens het schoonmaken een aantal flink uitgegleden. Eenmaal was het zo erg dat ik een tijdje op mijn rug ben blijven liggen en heel voorzichtig alle lichaamsdelen weer in werking heb gezet. Gelukkig was er niets aan de hand.

Toen we besloten hadden om voorlopig op deze plek te blijven wonen kwam al snel de vraag op; en wat doen we met de badkamer? Het resultaat is dat we op dit moment helemaal geen badkamer meer hebben en dat een vakman bezig is om er iets moois van te maken. 

We wassen ons in de keuken met hulp van een klein teiltje met warm water. Helaas pas ik zittend niet meer in dat teiltje, ben toch een beetje omvangrijker geworden. Het is meer een beetje poedelen en echt schoon voel je je niet als je klaar bent. 
Het doet me aan de jeugdjaren denken. Er was een badhokje met een wasbak, zoveel luxe hadden we wel. Maar op zaterdag moesten we in de keuken in de teil. Er werden voor oudste broer en mij zinken teilen met warm water op de vloer neergezet. Daar mochten we lekker in weken en dan schrobde moeders ons helemaal schoon. Dat gebeurde niet zachtzinnig. Daarna ging de handdoek er met dezelfde stevige hand erover heen, zodat we even later roodgloeiend naar bed gingen. In grote gezinnen moesten er zo meerdere kinderen achter elkaar in hetzelfde badwater. 
Wat een luxe was het toen er later een douche in het badhok werd gemaakt.


In de zomer was de teil ons zwembadje als het warm was.